Ethernet v pisarni/industriji

Spajata se dva svetova: Ethernet je omrežna tehnologija, ki so jo razvili za povezavo lokalnih podatkovnih omrežij (LAN). Standard Ethernet se danes uporablja na vse več področjih v individualni proizvodnji. S pomočjo industrijskega Etherneta je sedaj mogoče povezati svet pisarne in svet proizvodnje.

Danes je Ethernet najbolj razširjena komunikacijska tehnologija na svetu. Omogoča hitro izmenjavo podatkov med vsemi napravami, priključenimi na lokalno omrežje. Ethernet uporablja za prenos najrazličnejše medije, kot so baker, steklena vlakna, polimerna vlakna, pa tudi brezžično lokalno omrežje.
 
Standard Ethernet je danes zaradi svoje enostavnosti najpogosteje uporabljen standard na svetu. Razlog za njegovo sprejemljivost in priljubljenost je tudi dejstvo, da ponuja temeljno tehnologijo za največje omrežje sveta – World Wide Web, ali kratko internet. Prednosti Ethernet in s tem povezanega mreženja so na dlani:

 • preproste in poljubne možnosti širitve
 • hiter zagon z enostavno tehniko priključkov
 • dinamična prilagoditev pasovne širine do trenutno 10 Gbit/s
 • vseobsežno mreženje različnih področij uporabe (pisarna in proizvodnja).
   

Industrijski sistemi vodnikov (BUS)

Raven strojev in proizvodnje vedno pogosteje označujejo sistemi procesnih vodil (BUS): AS-Interface, Profibus, DeviceNet in CANopen.

 

Kot komunikacijski sistemi povezujejo množico senzorjev in aktivatorjev, kot so merilna tipala ali pogoni, povezani s krmilno ali logično enoto. Komunikacija poteka med napajanjem in ravnijo aktivatorjev/senzorjev. Količine prenosa dosegajo do 12 Mbit/s z do 255 udeleženci sistema BUS, odvisno od vsakokrat uporabljenih sistemov BUS. Pri tem je razdalja prenosa lahko večja od 2 km. Različne strukture in topologije, kot so npr. struktura črte, drevesa ali zvezde, omogočajo primerno izgradnjo za vsakokratno uporabo v strojih in napravah.


Za zagotovitev pregledne pomoči, ki je na voljo odjemalcu, je Lapp izdelal „Vodnik za avtomatizacijo in mreže“ (Automation & Network Guide). V njem lahko v nekaj minutah izberete kabel BUS, ki ustreza namenu, z ustreznimi podatkovnimi stikali.
 
Nove možnosti z industrijskim Ethernetom
Privlačno alternativo za to ponuja industrijski Ethernet. Uporabniki iz industrije vedno bolj priznavajo in uporabljajo prednosti pisarne, ki jih ponuja od proizvajalca neodvisni standard Ethernet. Z odprtim standardom Ethernet se za industrijo odpirajo številne nove možnosti.


Zakaj industrijski Ethernet?
Industrijski Ethernet zagotavlja številne prednosti:

 • enoten protokol
 • nenehni razvoj
 • tehnologija, varna za prihodnost
 • neodvisnost od proizvajalca (veliko število ponudnikov na trgu)
 • velika pasovna širina: 10 Mbit/s, 100 Mbit/s, 1 000 Mbit/s 10 GBit/s
 • diagnoza na daljavo prek interneta
 • možnosti diagnosticiranja s programsko opremo za upravljanje preko SNMP ali OPC itd.


Z veseljem vam bomo osebno svetovali o možnostih in prednostih, ki vam jih nudi industrijski Ethernet.