Pomembne spremembe

Proizvajalci strojev in naprav, ki želijo izvažati svoje izdelke v ZDA, bi morali upoštevati aktualne spremembe NFPA 79, ki veljajo za uporabo napeljav in kablov v industrijskih strojih. Z veseljem vam bomo svetovali tudi glede tega vprašanja.

Uporaba kablov in napeljav AWM
Če so bili posamezni vodniki AWM ali večžilni kabli AWM in napeljave prepovedani v NFPA 79, izdaja 2007, razen določbe o „lahko“ (kabli ali napeljave kot del „navedenega sklopa“ – Listed Assembly), pa nova izdaja 2012, ki je na voljo že od oktobra 2011, predstavlja bistveno zmanjšanje strogih omejitev povezav kablov in napeljav AWM.


Kabli in napeljave AWM bodo v prihodnosti dopustni v skladu s poglavjem 12.9, če bo izpolnjen eden od sledečih pogojev:

 

  • kabel / napeljava kot del „Listed Assembly“
  • specificiran kabel / napeljava za uporabo stroja / naprave s seznama in ustrezno uporabljen v skladu z navodili dobaviteljev sestavnih delov
  • kabel / napeljava izpolnjuje vse konstrukcijske zahteve v skladu z NFPA 79 (12.2-12.6), vključno z dopolnitvami glede gradnje kit (prožnost), negorljivosti, debeline izolacijske stene in označbe izolacije/plašča.


Previdno z izjemami

Nova ureditev ne pomeni popolnega dovoljenja za kable in napeljave AWM. Tudi neomejena uporaba ni dovoljena. Za dokazovanje ustreznosti sestavnih delov je odgovoren proizvajalec stroja / naprave – v dokumentaciji naprave.


Izdelki na seznamu UL

Glede uporabe kablov in napeljav na seznamu v novi izdaji 2012 ni sprememb. Poleg tega se lahko brez težav uporabijo izdelki s seznama za izvoz v ZDA.


Geografski predor

V nekaterih zveznih državah ZDA so še naprej pravna podlaga starejše izdaje NFPA 79. Na primer NEC 2011 se sklicuje na NFPA 79, izdajo 2007. Zato je najbolje, da se vnaprej pozanimate o tem, katera izdaja se uporablja v zvezni državi ZDA, v katero boste izvažali .

 

Ministrstvo za delo ZDA (O.H.S.A.)
O.S.H-A. Occupational Safety and Health Administration
O.S.H.A: Pregled vseh NRTL akreditiranih pri OSHA

Implementation/Adoption NEC 2008/NFPA 79 izdaja 2007  v ZDA

 

Nekateri tretji izdajalci certifikatov, akreditirani v ZDA za tehnični odvzem strojev (testni centri, nacionalni priznani testni laboratoriji)

Intertek ETL SEMKO
UL Underwriters Laboratories
TUV America
MET Laboratories

Standardi ZDA in njihovi izdajatelji (vir):
NEC National Electrical Code
NFPA 79 Electrical Standard of Industrial Machinery
ONLINE naročilo NFPA 79