Pametni procesi. Pametni izdelki. Pametni zaposleni.

V LAPPu se je prihodnost začela že zdavnaj. Principi pametne tovarne prežemajo vse več področij podjetja in v vse večji meri vplivajo na naše razmišljanje in delovanje.

Industrija 4.0 v LAPP

Dober primer implementacije industrije 4.0 je naše spletno orodje konfigurator ohišja EPIC®. S spletnim konfiguratorjem lahko naše stranke v samo nekaj korakih sestavijo svoje individualno ohišje industrijskega konektorja z lastnim konceptom zaklepanja in kabelskim vhodom prilagojenim njihovim potrebam - in ga nato tudi naročijo neposredno v e-trgovini LAPP. Naročilo takoj pristane v popolnoma avtomatiziranem centru za obdelavo kovin. Verjeli ali ne, tukaj je mogoče implementirati do 138 milijonov različnih konfiguracij in v petih delovnih dneh ima stranka na mizi svoje individualno ohišje EPIC®. Z najnovejšo tehnologijo smo že sposobni ekonomično proizvajati izdelke, individualno prilagojene strankam in skoraj že v količini 1 kos.

Še en primer uspešne implementacije koncepta pametne tovarne je rešitev, ki jo omogočamo našim strankam za pospešitev njihove logistike. Naši kabelski bobni nosijo črtne kode, ki jih lahko stranke preberejo z mobilnim skenerjem, ki ga ponujamo. Stranke lahko lahko tako skenirajo prazne kabelske bobne v lastnem skladišču in tako avtomatsko obnovijo zalogo. 

Tudi naš portfelj izdelkov se vse bolj prilagaja zahtevam nove dobe. Kot kompetenten partner pri implementaciji na prihodnost pripravljenih omrežij, smo, da bi lahko trg prihodnosti oskrbeli s pionirskimi rešitvami, močno razširili našo ponudbo kablov in povezovalne tehnologije za industrijske Ethernet in optične kable. Ko je potrebno v okviru industrijskih eternetnih aplikacij v kabelskih verigah zanesljivo prenašati najvišje hitrosti podatkov LAPP ponuja na primer visoko fleksibilen ETHERLINE® FD Cat. 6A s podatkovno hitrostjo 10 Gbit/s. Za takšno povezavo so zahtevani konektorji od cat. 6A standarda. Če je zahtevana tudi vodotesnost in odpornost na umazanijo po IP67, je priporočljiva uporaba konektorjev M12. M12 konektroju Cat. 6A smo pri LAPP pred kratkim, ob dobro znani D-kodirani, dodali tudi različico z X-kodiranjem. Najpomembnejše načelo vseh naših industrijskih omrežnih rešitev: Omrežna tehnologija v industrijskih okoljih mora po eni strani ostati preprosta, po drugi strani pa mora biti hitra in povezljiva brez posebnih orodij.

Prostorsko varčne in hkrati robustne rešitve, kot je 30 odstotkov tanjši ETHERLINE® EC, so primerne za uporabo na nivoju senzorja / aktuatorja in omogočajo najostrejše upogibne radije. Kabelske verige lahko tako naredimo tudi izjemno majhne. Zahvaljujoč robustnemu zunanjemu plašču iz PUR se lahko kabel uporablja tudi pri visokih mehanskih obremenitvah in v oljnih okoljih. Robustni 4-žilni Cat. 5e Ethernet kabli so na voljo tudi kot konfekcije s koničastim, prostorsko varčnim M8 konektorjem, ki je bistveno manjši od konektorja M12, ki je sicer običajen pri industrijskem Ethernetu.

Na poti v novo dobo industrije 4.0 je tudi in še posebej pomembno, da s seboj vzamete svoje zaposlene. Brez motiviranih in dobro usposobljenih strokovnjakov ne bo šlo. Iz tega razloga našim zaposlenim po vsem svetu nudimo module e-učenja na temo mreženja. Ponudba, ki je bila zelo dobro sprejeta in postaja vse bolj priljubljena. Našim strankam ponujamo tudi spletne seminarje o vseh vidikih industrijskega ethernetnega omrežja. Potreba po informacijah je na splošno zelo velika, to velja tudi za poklicno usposabljanje, v katerem vidimo tudi veliko potrebo po ukrepanju pri prilagajanju izobraževalnih vsebin spremenjenim poklicnim zahtevam. LAPP te spremembe aktivno oblikuje v sodelovanju z drugimi izobraževalnimi podjetji.