Z vizijo globalnega delovanja

Vizije se začnejo z vprašanji

unternehmen geschichte 01 oskarlapp4

V petdesetih  letih se je zaradi povečane industrializacije pokazala velika potreba po kablih in napeljavah. V zvezi s tem razvojem si je Oskar Lapp postavil preprosto vprašanje: „Kako lahko optimiziram uveljavljeno metodo – zamudno ročno polaganje posameznih vodnikov in stikalnih pletenic v cevi?“ Njegov odgovor: izum prvih industrijsko izdelanih fleksibilnih napajalnih kablov, obstojnih v olju, z barvno kodo – ÖLFLEX®.

1957 - položitev temeljnega kamna za uspešno prihodnost

unternehmen geschichte 02 Junger-Untern

Družina Lapp si je kupila hišo v Rosentalstraße v Stuttgart–Vaihingenu. Po zagotovitvi samostojnosti je Oskar Lapp razvil prvi industrijsko izdelan napajalni kabel na svetu: ÖLFLEX®. Oskar in Ursula Ida Lapp sta skupaj postavila sistem distribucije novega izdelka ÖLFLEX®. Osnovni kapital za to je bil bančni kredit v znesku 50 000 nemških mark. Ursula Ida in Oskar Lapp sta ustanovila U.I. Lapp KG, ki sta ga poimenovala po Ursuli Idi Lapp.

1959 Lapp stavi na dosledno politiko blagovnih znamk

unternehmen geschichte 03 OELFLEX-colored3

Popolna novost na trgu kablov tistega časa je bilo poimenovanje izdelkov z blagovnimi znamkami, da so jih lažje označili in razlikovali od tekmecev. Oskar Lapp je spet oral ledino in kot eden prvih ponudnikov ustvaril blagovne znamke, ki si jih je bilo mogoče zapomniti. Te pojme blagovnih znamk je Lapp ohranil vse do danes. ÖLFLEX® se je kot najbolj znana blagovna znamka uvrstil v zgodovino dejavnosti.

 

1963–1966 ustanovitev novih podjetij

unternehmen geschichte 04 GEBAEUDE

Oskar Lapp je leta 1963 ustanovil podjetje Lapp Kabelwerke GmbH v Galileistraße. V najeti dvorani so izdelovali kable in napeljave po naročilu kupcev. Leta 1965 je Oskar Lapp zaposloval že 30 sodelavcev. Sedež podjetja so iz stanovanjske hiše preselili v Schulze-Delitzsch-Straße v Stuttgart–Vaihingenu. Za proizvodnjo pravokotnih konektorjev je Oskar Lapp leta 1966 ustanovil podjetje Contact GmbH.

1979 – Ölflex Inc. ZDA, prva podružnica v tujini

unternehmen geschichte 05 1979-USA

Ta zgodnja vključitev v internacionalizacijo je za srednje velika nemška podjetja zelo nenavaden korak. Dejavnosti v ZDA so bile uspešne od vsega začetka. Oskar Lapp je imel rad tuji trg in je tudi tam imel zanesljiv občutek za želje svojih kupcev. Stroga usmeritev h kupcem so se ponovno pokazale kot učinkovite. Na tem temelji strategija uspeha, ki je pozneje zanesljivo spremljala Oskarja Lappa in njegovo podjetje po svetu. Danes ima Skupina Lapp več proizvodnih obratov v ZDA, Kanadi, Mehiki in Braziliji.

1983 - Lapp Systems

unternehmen geschichte 06 GEBAEUD83

Siegbert Lapp je kot prvi član druge generacije ustanovil novo podjetje: „S“ Glaskabel GmbH, ki se je leta 1995 reorganiziralo v Lapp Kabelsysteme GmbH in pozneje preimenovalo v Lapp Systems GmbH.

 

Lapp Systems po vsem svetu ponuja kabelske sestave in napeljave po naročilu kupcev, posebne spiralne kable, sisteme za oskrbo z električno energijo in aplikacije po naročilu.

1987 – novo obdobje

unternehmen geschichte 07 Brueder

Dne 25. aprila 1987 je Oskar Lapp umrl zaradi bolezni srca. Po njegovi smrti skupino podjetij uspešno vodijo Ursula Ida Lapp in njena sinova, Andreas in Siegbert Lapp. To vzorno nadaljevanje politike podjetja je zagotovilo trajnostni uspeh.

1992 – Fundacija Oskarja-Lappa

unternehmen geschichte 09 Scheckuebergabe

V spomin na podjetnika so ustanovili fundacijo Oskarja-Lappa, ki spodbuja raziskovanje bolezni srca.

 
Sredstva iz fundacije se uporabljajo za raziskave mladih in nadarjenih znanstvenikov. Fundacija vsako leto podeljuje raziskovalno nagrado Oskar-Lapp-Forschungspreis za mlade znanstvenice in znanstvenike.

1995-2005 Globalni igralec

unternehmen geschichte 10 Global-Player

Število mednarodnih podjetij je povečevalo. Skupina podjetij Lapp je bila že zastopana na glavnih mednarodnih trgih v Aziji, Evropi in Ameriki. Zaposlovala je 2500 sodelavcev v 50 podjetjih in več kot 100 zastopništvih po vsem svetu. Družina Lapp je vsako leto osebno nagrajevala najuspešnejše sodelavce.

2007/2008 – Vsi znaki kažejo na širitev

unternehmen geschichte 11

Skupina Lapp je rasla po vsem svetu: največja proizvodna tovarna v Forbachu, Francija, se je povečala, proizvodne zmogljivosti so podvojili.


V Ameriki se je iz distribucijske družbe K.L. Tannehill Inc. razvila družba Lapp Tannehill Inc. s sedežem v Savage, Minnesota. Na kraju Bangalore v Indiji je podjetje ustanovilo Lapp Center Asia. Tam predstavljajo izdelke naših blagovnih znamk in lahko izvajajo obsežne preglede kakovosti in testne postopke. Lapp je izobesil svojo zastavo tudi v oddaljeni Sibiriji: podjetje je odprlo kompetenčni center na Politehnični univerzi v Tomsku, Rusija. Lapp s tem podpira visokošolsko izobraževanje na področju elektrotehnike.

 

V Španiji, na Češkem, Norveškem, v Koreji in Braziliji se je Lapp preselil v nove zgradbe za distribucijo, skladiščenje in logistiko. Nove distribucijske pisarne, med drugim v Indiji in na Kitajskem, ponujajo našim odjemalcem še boljše storitve na terenu.

2009 – ÖLFLEX® ohranja svet v gibanju

unternehmen geschichte 12 oelflex50-kampagne

Pod tem motom je Skupina Lapp praznovala 50. obletnico svoje vodilne znamke ÖLFLEX®.

2010 - Ustanoviteljica podjetja Ursula Ida Lapp praznuje 80. rojstni dan

ursula ida lapp

Predsednica nadzornega odbora Lapp Holding AG Ursula Ida Lapp je ženska, ki je pisala zgodovino nemškega gospodarstva in je velika podjetnica. 30. maja 2010 je v Stuttgartu praznovala svoj 80. rojstni dan. S srcem in dejavnostjo ter zanesljivim občutkom za zahteve trga je skupaj s svojim možem Oskarjem Lappom (1921-1987) ustvarila podjetje z mednarodnim slovesom. Do danes bistveno soustvarja kulturo podjetja.

2010 - ÖLFLEX® World Tour

oelflex worldtour stuttgart

Ob petdeseti obletnici znamke ÖLFLEX® je Skupina Lapp priredila izjemen dogodek – ÖLFLEX® World Tour. Kabelski boben ÖLFLEX® je na poti okoli sveta obiskal enajst obratov Lapp, kjer so potekale posebne prireditve za kupce in sodelavce. Številke so impresivne: kabelski boben ÖLFLEX® je prepotoval več kot 51 000 km, podpisalo ga je več kot 2500 oseb. Samo za njegov prevoz je skrbelo 200 oseb in med potovanjem so posneli več kot 880 gigabajtov filmskega materiala.