Ko vizija postane resničnost

Kot specialisti za kabelsko in povezovalno tehnologijo je osrednjega pomena, da natančno razumemo okolje, v katerem bodo v prihodnosti uporabljeni naši izdelki, saj lahko le tako razvijemo optimalne rešitve za naše stranke. Zato aktivno sodelujemo v tehnološki pobudi SmartFactoryKL Nemškega raziskovalnega inštituta za umetno inteligenco (DFKI). Cilj: Razvoj ter testiranje izdelkov in rešitev, ki postavljajo trende za industrijo 4.0.

Prof. Zühlke, vodja SmartFactoryKL

Prof. Zühlke, vodja SmartFactoryKL

Raziskovalni projekt SmartFactoryKL na impresiven način dokazuje, da proizvodni model “Plug & Produce” deluje že danes. Skupaj z okoli ducatom znanih industrijskih partnerjev je DFKI s SmartFactoryKL realiziral celotno proizvodno linijo, v kateri posamezni moduli različnih proizvajalcev z različnimi krmilnimi arhitekturami odlično sodelujejo.

Popolnoma avtomatiziran proizvodni sistem s pomočjo digitalnega spomina izdelka zagotavlja decentralizirano nadzorovane procese in izdeluje številne različice izdelkov glede na individualne zahteve kupca. Posamezni produkcijski moduli samodejno prepoznajo topologijo sistema, ki jo nato lahko razširijo ali pretvorijo brez daljših prekinitev proizvodnje in je ta ponovno pripravljena za uporabo v le nekaj minutah. To dela proizvodnjo zelo prilagodljivo in ekonomično ter proizvajanje serij v velikosti 1 na dosegu roke.

 

LAPP modul v SmartFactoryKL je odgovoren za končni pregled in komisioniranje naročil. Na primeru izdelave držala za vizitke proces pokaže, da je neprekinjena uporaba industrijskega Etherneta kot komunikacijskega medija in z njim mreženje od ERP nivoja do posameznega senzorja in aktuatorja mogoča že danes. Kontrola kakovosti se izvaja s pomočjo visoko ločljive Ethernet kamere, inteligentno električno prijemalo s povezavo PROFINET pa razvrsti dele in nato končne izdelke dostavi obiskovalcu. Osnova za to so Ethernetni kabli, primerni za kabelske verige, ki lahko prenašajo velike količine podatkov in so odporni na posebne obremenitve industrijskega okolja. LAPP je imel ključno vlogo pri skupnem razvoju povezovalne tehnologije, naši industrijski podatkovni vodniki in konektorji pomembno prispevajo k zanesljivemu delovanju sistema. Rezultat: izkušnja!

Inteligenten, modularen in že v industrijskem dizajnu: Sistem Industry 4.0 iz SmartFactoryKL

Inteligenten, modularen in že v industrijskem dizajnu: Sistem Industry 4.0 iz SmartFactoryKL