Sončna energija - kabli in vodniki za fotovoltaične sisteme

LAPP celovite rešitve in projektni management za fotovoltaiko

LAPP kabli, uvodnice, konektorji za sončne elektrarne

Uporaba fotovoltaike je že leta ključen del proizvodnje energije iz obnovljivih virov. Uspešno pripomore k spremembi proizvajanja električne energije na način, ki je dolgoročno vzdržen in odgovarja na izzive, ki jih predstavljajo podnebne spremembe. Fotovoltaika je danes široko uporabljena, od velikih sistemov dobaviteljev električne energije do majhnih sistemov za družinske hiše.

Katere posebne zahteve morajo izpolnjevati vodniki in kabli v fotonapetostnih sistemih?

Sodobni fotonapetostni sistemi ustvarjajo bistveno višje vrednosti kot pred nekaj leti. Visoka napetost sistema pa zahteva tudi uporabo močnejših kablov in drugih komponent. Fotovoltaični sistem običajno deluje 20 let ali več. Vodniki in kabli morajo biti zato izdelani iz vzdržljivega, trpežnega in kakovostnega materiala. Nenehno so izpostavljeni tudi vetru in drugim vremenskim pojavom. Za zanesljivo delovanje morajo biti njihovi sestavni deli še posebej odporni na vročino, veter in zmrzal. Prepričajte se tudi, da so odporni proti glodalcem.

Za izkoriščanje celotnega potenciala oskrbe z energijo, ta relativno mlada industrija dela z novimi tehnologijami in aplikacijami, kot je na primer organska fotovoltaika (OPV). Zahteve fotovoltaične industrije za kabelske rešitve segajo od velikih, robustnih podzemnih kablov za elektrarne do filigranske povezovalne tehnologije za fleksibilne module OPV.

Zakaj uporabiti LAPP izdelke za fotonapetostne sisteme?

Preverite izdelke za vaš fotovoltaični sistem z enim klikom

Naj si gre za enodružinsko hišo ali industrijski obrat: nudimo solarne kable za ožičenje solarnih modulov ali nizov modulov do robustnih podzemnih kablov za dovajanje energije v distribucijsko omrežje dobaviteljev energije. LAPP vedno ponuja pravo rešitev za vas:

Posebni solarni kabli: H1Z2Z2-K, ÖLFLEX® SOLAR XLS-R, ÖLFLEX® SOLAR XLWP
Srednje in visoko napetostni kabli: N2XS2Y, N2XS(F)2Y, NA2XS(F)2Y 10kV-110kV
Kabli z optičnimi vlakni: A-D(ZN)2Y, A-DQ(ZN)2Y, A -DQ(ZN)B2Y
Vtični konektor: EPIC® SOLAR z dvojnim varnostnim sistemom za fotovoltaiko
Kabelske uvodnice: SKINTOP® SOLAR
Dodatni pribor: SILVYN®, FLEXIMARK®, Ty-Rap® UV - povezovanje, označevanje in zategovanje

LAPP kabli, konektorji in uvodnice za fotonapetostne sisteme

Poiščite najboljši kabel za svoj PV sistem s spletnim iskalnikom kablov

Visokokakovostni izdelki in enostavna instalacija sta odločilna dejavnika, na katera morate biti pozorni. Če eden od kablov postane krhek ali odpove, to vpliva na vse druge kable istega koluta. Odstranitev in nova instalacija sta lahko zelo draga. Dolgoročno se torej splača vlagati v trpežen in kakovosten material.

Katere konektorje izbrati za fotonapetostne sisteme?

Pri nakupu solarnega konektorja bodite pozorni na naslednje točke:

  • Izbira izdelkov: Uporabite konektor EPIC® SOLAR 4Plus moški in vtični konektor EPIC® SOLAR 4Plus ženski iz visokokakovostne in UV odporne plastike.
  • Krimpane povezave, izvedene v skladu s predpisi so najboljše povezave med kablom in vtičnim konektorjem. Zanesljivo prenašajo sončno energijo skozi celotno življenjsko dobo fotovoltaičnega sistema – več desetletij. Naš sistem konektorjev LAPP ima krimpano povezavo za presek kablov do 10 mm².
  • TÜV certifikat in testiranje v skladu s standardom DIN EN 62852 (za konektorje za enosmerne napetosti v fotonapetostnih sistemih) zagotavljata kakovost.

Izbira materiala za solarne konektorje

Prenos energije in visoka upornost segrevata tudi kable in konektorje. Poveča se upor bakra v kablih, kar poveča proizvodnjo toplote. Če je sistem nato izklopljen in je tok odstranjen, se vodnik ohladi. Nenehna menjava med vročim in hladnim naredi kable in konektorje krhke.

Konektorji fotonapetostnega sistema so več let izpostavljeni soncu. Tukaj lahko opazite podoben pojav: sončno UV sevanje škodljivo vpliva na običajno plastiko in povzroči njeno hitro staranje. Hladne noči in vroči sončni dnevi dodatno vplivajo na hitrost staranja materiala.

V podjetju LAPP zato uporabljamo plastiko, ki je posebej odporna na UV žarke, naši posebno oblikovani zaskočni kavlji pa držijo povezavo varno skupaj. EPIC® SOLAR 4PLUS je testiran v skladu z IEC 62852 in je primeren za številne kable ÖLFLEX® SOLAR.

Referenčne zgodbe

V fotovoltaičnem sektorju LAPP ponuja širok nabor izdelkov za zanesljive, visokokakovostne in inteligentne rešitve za povezljivost. Predstavljamo izbrane projekte, v katerih se te rešitve uporabljajo ali pri katerih, v tesnem sodelovanju z vami, ustvarjamo individualne rešitve.

Eden največjih solarnih parkov v Južni Afriki, 2020

Sončna elektrarna z LAPP izdelki v Južni Afriki

Solarna energija je najhitrejši in najlažji način pridobivanja elektrike v Južni Afriki, a do sedaj se je sonce za ta namen izkoriščalo veliko preredko. To se bo spremenilo zaradi tehnološkega napredka, novih najsodobnejših objektov in globalnega pritiska za izboljšanje ravnovesja CO2. Visokokakovostni kabli in LAPP rešitve za povezljivost pomagajo vzdržati ekstremne razmere okolja. Pred nami je pustolovščina gradnje afriške moderne oskrbe z energijo.

Preverite naše rešitve v Južni Afriki v tej referenčni zgodbi.

LAPP solarne rešitve na EXPO 2020 v Dubaju

LAPP rešitve za fotonapetostne module v Dubaju

Podjetje LAPP na Expo 2020 v Dubaju ne sodeluje le kot ponosen sponzor v hiši Baden-Württemberg, ampak tudi kot uspešen partner za povezljivost pri trajnostnem paviljonu Terra.

Zgradba, ki za svoje delovanje ne porablja energije ali vode, je obkrožena z energijskimi drevesi, ki soncu sledijo kot sončnice in paviljonu hkrati nudijo prijetno senco. Celoten paviljon je obložen s 1055 fotovoltaičnimi moduli, ki so povezani z 80 kilometri kablov in drugimi solarnimi komponentami LAPP.

Več o naših solarnih rešitvah na EXPO 2020 preberite tukaj.

Organska fotovoltaika (OPV) v nemškem paviljonu na Expo Milan, 2015

V tehnologiji povezovanja za organsko fotovoltaiko veljajo posebne zahteve: fotovoltaični sloji so izjemno tanki in povezovalni elementi se morajo tako trdno vezati na sloje, da v njih ne more prodreti vlaga. Prav tako morajo biti solarni kabli sposobni vzdržati trajno izpostavljenost soncu in vremenskim razmeram, zato so robustni, vremensko odporni kabli nepogrešljivi. Oglejte si videoposnetek in si oglejte prednosti organske fotovoltaike in kako LAPP podpira in oblikuje to tehnologijo.