Družina

druzina_lapp

Tretja generacija uspeha

LAPP - nemško družinsko podjetje, ki raste še naprej

Nemčija ima več kot tri milijone podjetij v družinski lasti. V 2017 je LAPP, eno izmed njih, ustvarilo več kot milijardo evrov prihodkov. To dela podjetje LAPP enega izmed 250 najuspešnejših podjetij v državi, glede na lestvico “Top Family Businesses in Germany” podjetniškega portala DDW.

Ta zgodba o uspehu se začne pri možu z imenom Oskar Lapp. Ko je razmišljal o časovno zamudnem ročnem vstavljanju posameznih vodnikov v plašče se je vprašal enostavno vprašanje: "Kako lahko to izboljšam"? Inženir je na to vprašanje odgovoril z inovacijo in leta 1957 razvil prvi industrijsko izdelan, fleksibilen in na olja odporen, kontrolni kabel z barvnim kodiranjem.

Njegova žena Ursula Ida Lapp je močno verjela v možev izum, ki je kasneje postal poznan pod blagovno znamko ÖLFLEX®. Leta 1959 je v Stuttgartu registrirala podjetje U.I. Lapp KG. Par se je za ime podjetja odločil skupaj, v kuhinji svoje hiše. Želela sta, da ime poudari, da gre za družinsko podjetje. Za zagon podjetja sta najela posojilo v višini 50000 mark in investicija se je hitro obrestovala. LAPP se je soočil z ogromnim povpraševanjem po sestavljenih kablih in podjetje je hitro raslo.

S svojo ambicioznostjo, vizijo, pogumom in pripadnostjo, sta Oskar in Ida postala vzor, med drugimi tudi svojima otrokoma Andreasu in Siegbertu. Po smrti Oskarja Lappa, zaradi srčnega napada, leta 1987, sta skupaj z mamo podjetje vodila naprej v njegovem duhu.

Od 2017, je odgovornost za podjetje in njegove zaposlene prevzela tretja generacija družine: Vnuka Matthias in Alexander Lapp sta se pridružila družinskemu podjetju. Za ustanoviteljico Ursulo Ido Lapp, ki se je rodila v 1930 in preminula aprila 2021, je zgoden in strateško planiran vstop tretje generacije zagotovil rast in posledično prihodnost globalno aktivnega družinskega podjetja.

V 2022, je družina pripravila naslednji velik korak: druga generacija družine, Andreas Lapp in Siegbert Lapp, gresta v pokoj in tako polagata odgovornost za vodenje podjetja popolnoma v roke tretje generacije. Matthias Lapp, kot najstarejši vnuk ustanoviteljev podjetja in sin Siegberta E. Lappa, zdaj drži mesto predsednika upravnega odbora LAPP Holding AG. Hčer Andreasa Lappa, Katharina Lapp, je bila imenovana v nadzorni svet. To pomeni, da bo tudi v prihodnosti, tako v izvršnem odboru, kot tudi v nadzornem svetu še naprej en član družine: LAPP tako ostaja družinsko podjetje.