Družina

druzina_lapp

Tretja generacija uspeha

LAPP - nemško družinsko podjetje, ki raste še naprej

Nemčija ima več kot tri milijone podjetij v družinski lasti. V 2017 je LAPP, eno izmed njih, ustvarilo več kot milijardo evrov prihodkov. To dela podjetje LAPP enega izmed 250 najuspešnejših podjetij v državi, glede na lestvico “Top Family Businesses in Germany” podjetniškega portala DDW.

Ta zgodba o uspehu se začne pri možu z imenom Oskar Lapp. Ko je razmišljal o časovno zamudnem ročnem vstavljanju posameznih vodnikov v plašče se je vprašal enostavno vprašanje: "Kako lahko to izboljšam"? Inženir je na to vprašanje odgovoril z inovacijo in leta 1957 razvil prvi industrijsko izdelan, fleksibilen in na olja odporen, kontrolni kabel z barvnim kodiranjem.

Njegova žena Ursula Ida Lapp je močno verjela v možev izum, ki je kasneje postal poznan pod blagovno znamko ÖLFLEX®. Leta 1959 je v Stuttgartu registrirala podjetje U.I. Lapp KG. Par se je za ime podjetja odločil skupaj, v kuhinji svoje hiše. Želela sta, da ime poudari, da gre za družinsko podjetje. Za zagon podjetja sta najela posojilo v višini 50000 mark in investicija se je hitro obrestovala. LAPP se je soočil z ogromnim povpraševanjem po sestavljenih kablih in podjetje je hitro raslo.

S svojo ambicioznostjo, vizijo, pogumom in pripadnostjo, sta Oskar in Ida postala vzor, med drugimi tudi svojima otrokoma Andreasu in Siegbertu. Po smrti Oskarja Lappa, zaradi srčnega napada, leta 1987, sta skupaj z mamo podjetje vodila naprej v njegovem duhu.

V zadnjih letih je odgovornost za vodenje podjetja in zaposlene prevzela tretja generacija Lapp družine. Matthias Lapp, vnuk Ursule Ide lapp, je prevzel odgovornosti Andreasa Lappa v 2017, po tem, ko si je izkušnje nabiral na drugih položajih v podjetju. Andreas Lapp je postal precednik nadzornega sveta U.I. Lapp GmbH. Po delu v Singapurju, pa je njegov brat, Alexander Lapp Senior Manager digitalizacije in e-poslovanja in je odgovoren za digitalno preobrazbo podjetja.