Ethernet

ethernet podkategorija

Kaj je industrijski ethernet?

Industrijski ethernet je naslednik konvencionalnega etherneta, ki ga poznamo iz pisarn in se primarno uporablja za podatkovno komunikacijo in industrijsko proizvodnjo. Za to obstajajo dobri razlogi, saj ponuja neprekinjeno mrežno infrastrukturo in to v realnem času. Področja uporabe so različna in segajo od nivoja proizvodne linije in krmiljenja do nivoja sistema MES (Manufacturing Execution System) za koordinacijo naročil in sistema ERP (Enterprise Resource Planning) za načrtovanje materiala. Tehnologija Industrijskega Etherneta vključuje velik naslovni prostor za udeležence v omrežju. Z IPV6 naslavljanjem je mogoče implementirati omrežja s praktično neomejenim številom udeležencev. Omogoča hkratno pošiljanje večjih količin podatkov pri visokih hitrostih, do 40 Gbit/s preko bakrenih kablov. To velja tudi za podatkovno komunikacijo na daljših razdaljah: z optičnimi kabli je mogoče premostiti tudi razdalje do 80 km. Mreže je možno enostavno razširiti in razdeliti s stikali in usmerjevalniki.

ethernet protokoli izdelki lapp

Izbira izdelkov glede na protokol

Pregled izdelkov za industrijski ethernet (ANG)

ethernet aplikacije v industriji

Izbira izdelkov glede na aplikacijo

Pregled aplikacij industrijskega etherneta (ANG)

Kakšna je razlika med ethernetom in industrijskim ethernetom?

Ethernet prvotno izhaja iz pisarniške komunikacije in je v pisarniškem prostoru običajno povezan s topologijo zvezde. Industrijski Ethernet je bil razvit iz te osnovne tehnologije. Za industrijsko uporabo sta odločilnega pomena zanesljivost in zmogljivost komunikacije v realnem času, iz tega razloga so bile razvite komponente in protokoli, ki zagotavljajo časovno predvidljivo vedenje in redundančne mehanizme za preprečevanje prekinitev. Podatkovna komunikacija torej ni prekinjena, okvare in izpadi pa so na najnižji možni stopnji. Industrijski ethernet - kot že ime pove - se uporablja v industrijskem območju (na ravni proizvodne linije) in mora zato delovati zanesljivo tudi v ekstremnih pogojih. Naši izdelki za industrijski ethernet se zato ne odzivajo dobro le na ekstremne temperature, prah in vlago, temveč so odlično odporni tudi na kemični in fizični stres.

Kakšne so prednosti pred fieldbus tehnologijo?

Industrijski Ethernet se uporablja v industrijski avtomatizaciji, ko funkcionalnost fieldbus sistema več ne zadošča potrebam. Pri tem nima pomembne vloge le prenos podatkov v realnem času. Prejeti podatki v realnem času omogočajo zanesljivo in brezhibno mrežno infrastrukturo na vseh ravneh in sistemih. Naši izdelki PROFINET so zato zasnovani za učinkovit in hiter prenos tudi največjih količin podatkov. Komunikacija brez motenj je tukaj zagotovljena s topologijo obroča. To pomeni, da lahko omrežje še naprej deluje kot običajno, tudi če kakšno stikalo ne deluje. Čeprav obseg naslovov pokriva skoraj neomejeno število udeležencev, lahko vsi udeleženci omrežja hkrati pošiljajo in prejemajo velike količine podatkov brez trkov ali motenj v komunikacijskih poteh. Industrijski Ethernet se lahko uporablja z različnimi komponentami, kot so bakreni kabli, optična vlakna ali Wifi. Prenos preko bakrenega kabla pokriva tudi velike razdalje brez izgube kakovosti, uporabljena stikala namreč večkrat ojačajo signale, da se le ti ne izgubijo.

ethernet protokoli izdelki lapp

Ethernet protokoli


ethernet aplikacije robot

Ethernet aplikacije


ethernet access

Stikala ETHERLINE® ACCESS


profinet fast connect

PROFINET Fact connect


lapp lan kabli

LAN kabli


sestavo opticnih vlaken

Sestavi optičnih vlaken


enoapricni ethernet podkategorija

Eno-parični ethernet


naprava za napovedno vzdrzevanje ethernet kablov

ETHERLINE® GUARD

Naprava za nadzor delovanja vaših podatkovnih kabl