Kabelska in povezovalna tehnologija zamišljena na novo

V okviru Industrije 4.0 se spreminjajo tudi zahteve za kabelsko in povezovalno tehnologijo. Z nenehnim povezovanjem podjetij in poslovnih procesov v mrežo se hitrosti in količina podatkov povečujejo. Tak razvoj zahteva visoko zmogljiva omrežja. V prihodnosti se tako omrežni kabli ne bodo več uporabljali samo za povezovanje strojev in notranjih krmilnih omar, temveč bodo speljani tudi neposredno do inteligentnih aktuatorjev ali senzorjev v proizvodnji. Rešitev so sistemsko specifični, proizvodno združljivi Ethernet kabli in robustni konektorji.

Industrija 4.0 pri LAPP

Zanesljivo mrežno povezovanje proizvodnje na vseh ravneh je možno le z doslednim konceptom kablov in povezav. Eternetni kabli v proizvodnem okolju morajo biti bistveno bolj robustni kot kabli LAN v pisarniškem okolju. Biti morajo odporni na olje, vzdržati visoke temperature in tudi dolgoročno zanesljivo delovati v kabelski verigi.

Združevanje zahtev po fleksibilnosti, robustnosti in najvišjih hitrostih prenosa podatkov je ogromen izziv. Omrežne konektorje je velikokrat potrebno namestiti kar na mestu priklopa in brez uporabe posebnega orodja. K temu so dodane vse večje zahteve po stopnji zaščite. Kjer je prej v krmilni omari zadostoval podatkovni konektor RJ45, postajajo v proizvodnjah vse bolj pomembni konektorji, ki so odporni na umazanijo in vlago.

Da bi lahko proizvodne sisteme in stroje jutrišnjega dne gradili bolj prilagodljivo, bodo imeli v prihodnosti veliko bolj modularno strukturo. V smislu “Plug & Produce” bodo idealno strojni moduli upravljani z enim samim konektorjem. Takšen hibridni konektor smo že razvili v okviru skupnega projekta SmartFactoryKL. Združuje podatke, napajanje in pnevmatiko v enem konektorju in znatno skrajša čas preklopa modularnega proizvodnega sistema. V splošnem  obstaja trend vedno bolj kompaktnih in hkrati vedno močnejših konektorjev in kablov.

S povezovalnimi rešitvami iz LAPP-a je mogoče že implementirati popolnoma integrirana omrežja od nivoja pisarne do nivoja senzorja / aktuatorja in obstoječe sisteme prilagoditi za obratovanje pametne tovarne. Komunikacijske, napajalne in senzorske povezave – vse iz enega vira.