Kako LAPP obvladuje napeto situacijo z oskrbo

Ozka grla v dobavni verigi so glavni izzivi s katerimi se trenutno soočajo industrijska podjetja po vsem svetu. Leta 2020 so COVID izbruhi povzročili izgubo proizvodnje in zaprtje meja. Leta 2021 je čezoceanska ladja »Ever Given« več tednov blokirala Sueški prekop, danes pa je vojna v Ukrajini tista, ki ustavlja proizvodne linije v številnih pomembnih panogah. Na LAPP vplivajo tudi ozka grla pri dostavi. Kakorkoli pa smo se, zahvaljujoč v prihodnost usmerjenemu upravljanju dobave, pri LAPP resnim težavam izognili.

LAPP Katic Boris upravljanje nabave

Boris Katić, COO LA EMEA pri U.I. Lapp GmbH

»Še nikoli v svoji karieri se nisem soočil s toliko dogodki višje sile. Vzporedno z neštetimi motnjami na mednarodnih dobavnih poteh svetovno gospodarstvo namreč od poletja 2020 doživlja tudi izjemen vzpon. Posledica tega je izjemno pomanjkanje skoraj vseh surovin in izdelkov: nabavne cene posledično eksplodirajo, dobavitelji nam skoraj vsak dan pošiljajo prilagojene cenike,« pravi Boris Katić, COO LA EMEA pri U.I. Lapp GmbH.

Dober primer je plastika, ki jo LAPP potrebuje za izolacijo kablov in vodnikov. V primerjavi z oktobrom 2020 so cene različnih plastičnih mas danes višje med 30% in 70%. Razlog za takšno rast je znatno ozko grlo v ustreznih primarnih materialih. Iz tega razloga je bila razpoložljivost silikona za LAPP nedavno skoraj popolnoma izgubljena. Zaradi prizadevanj za zmanjšanje CO2 na Kitajskem so bili veliki proizvodni obrati začasno zaprti, pomanjkanje pa povzroča tudi velika konkurenca. Ob LAPP namreč do istih surovin dostopa veliko različnih industrij – od kozmetične do tekstilne. Hkrati pa je na svetu na primer zelo malo proizvajalcev poliuretana (PUR), rezultat česar so ekstremne rasti cen.

Boris Katić: »Situacija z dobavo je neverjetno napeta. Management dobavnih verig pa se je dobro pripravil, da lahko uspešno nabavlja tudi v takšnem težkem tržnem okolju.« Ključni so dobro vzdrževani odnosi z dobavitelji in izjemno prilagodljivi lastni obrati.

LAPP ima dolgoročne okvirne pogodbe za številne materiale, zato je bila razpoložljivost boljša kot pri mnogih konkurentih. Vodilno podjetje na svetovnem trgu celovitih rešitev na področju kabelske in povezovalne tehnike se je pred leti zelo resno lotilo obvladovanja tveganj in identificiralo partnerske dobavitelje, s katerimi so bile sklenjene ustrezne pogodbe. To je pomagalo. V začetni fazi krize leta 2020 se je LAPP nenehno zelo tesno usklajeval s svojimi dobavitelji. Boris Katić: "Vsak dan je bilo veliko klicev - nekateri naši sogovorniki so sedeli v steklenih pisarnah, drugi za skupno kuhinjsko mizo - in, da bi našli rešitve, smo pregledali vse skupine izdelkov."

Od tega so pridobili tudi naši partnerski dobavitelji - saj obstajajo partnerstva v dobrih in slabih dneh. V času recesije v začetku leta 2020 je LAPP skrbel, da so bili dobavitelji čim bolj izkoriščeni in niso trpeli bolj kot LAPP sam, danes pa vračajo tako, da ob pojavu težav prednostno dobavljajo LAPP. Kombinacija lastnih obratov in partnerskih dobaviteljev predstavlja izjemno fleksibilno nabavno mrežo.

Osebna zavezanost in tesno sodelovanje

Pri pogajanjih z dobavitelji je LAPP pripravljen sklepati kompromise: to pomeni, da sprejmemo tudi dodatne količine ali pa blago prevzamemo sami. Če je potrebno, gre LAPP tudi v nakupovanje skupaj s partnerskimi dobavitelji: »Seveda še vedno včasih izgubimo proti zelo velikim igralcem, kot so veliki proizvajalci športne opreme, a na splošno smo svojim dobaviteljem dali jasno vedeti, da smo vznemirljiva rastoča stranka,« povzame Boris Katić. Management dobavne verige podpira ekipa »Senzorji na trgu«, ki LAPP-u omogoča hitro odzivanje na tržne spremembe.

Diverzifikacija za odporno dobavno verigo

Strateško LAPP stavi tudi na diverzifikacijo. Cilj podjetja je pridobiti vsaj dva dobavitelja za vsako skupino izdelkov, tako da je mogoče fleksibilno oskrbovati vsako lokacijo po svetu. Ta prizadevanja so že obrodila sadove: LAPP je na primer v zadnjih 12 mesecih kvalificiral štiri nove dobavitelje na področju industrijske komunikacije in s tem podvojil njihovo število.

Posebej pomemben partner, da smo lahko bili kos povečanemu povpraševanju po povezovalnih rešitvah, je bilo tudi mednarodno kemično podjetje. Je najpomembnejši globalni dobavitelj, podjetje je zastopano na vseh celinah in lahko vsako tovarno LAPP oskrbuje s PVC iz vsaj dveh lokacij.

Programska oprema skenira dobavitelje

Pri iskanju novih dobaviteljev se LAPP zanaša tudi na umetno inteligenco: programska oprema lahko brska po internetu z visoko hitrostjo, pri tem pa išče in hkrati ocenjuje dobavitelje po vsem svetu. Na primer, v nekaj urah identificira 5000 potencialnih dobaviteljev kablov na Kitajskem in nato ustvari seznam s 30 najbolj obetavnimi možnimi dobavitelji. Nabavna ekipa jih lahko nato obravnava ciljno usmerjeno.

Potencial, ki tukaj obstaja za LAPP, je neverjeten: LAPP je imel pred kratkim skupno okrog 240 kvalificiranih dobaviteljev za vseh 25 skupin izdelkov v regiji LA EMEA. S pomočjo umetne inteligence je LAPP uspel identificirati več kot 60 novih potencialnih dobaviteljev za posamezno skupino izdelkov v Evropi. Cilj je bistveno povečati bazo dobaviteljev za vse skupine izdelkov.

LAPP predvideva, da bo mednarodna konkurenca za surovine tudi v prihodnosti velik izziv. Po našem mnenju bi bila ena rešitev optimizirana zasnova izdelka. V mnogih današnjih aplikacijah kabel pogosto vzdrži dlje kot stroj, v katerem se uporablja. Pri povezovalnih rešitvah se postavlja vprašanje, ali je kljub obstoječim standardom enako funkcionalnost mogoče zagotoviti z 20 odstotkov manj materiala. "Vprašati se moramo, ali si lahko v prihodnosti še privoščimo proizvodnjo tako predimenzioniranih izdelkov," apelira Boris Katić.