Ocenitev življenjske dobe vaših kablov

Napovedno vzdrževanje LAPP kablov

Kot strokovnjaki na področju povezovalne tehnologije, smo se odločili načeti temo napovednega vzdrževanja, da bi razvili rešitve za predvidljivost življenjske dobe kablov in vodnikov v industrijskem okolju.

Zlasti pri  visoko gibljivih aplikacijah in aplikacijah s prenosom tovora, kot so na primer kabelske verige, so kabli v industrijah postavljeni pred poseben izziv. V robotskih aplikacijah so na primer izpostavljeni tudi torzijskim silam. Čeprav so kabli posebej zasnovani za to vrsto obremenitve, se kljub temu štejejo za potrošne dele. Dobri kabli prenesejo več milijonov takšnih gibalnih ciklov, a na določeni točki jih je potrebno zamenjati, sicer lahko sistem odpove in nastanejo nenačrtovani izpadi.

Naša rešitev za podatkovne kable: ETHERLINE® GUARD

ETHERLINE® GUARD stikalo za napovedno vzdrževanje kablov

Kaj je ETHERLINE® GUARD?

ETHERLINE® GUARD je stacionarna nadzorna naprava, ki neprekinjeno spremlja Ethernet povezavo, zazna padec zmogljivosti ter to prikaže s pomočjo enostavnega parametra – status kabla. Vzdrževalne dejavnosti je tako mogoče načrtovati vnaprej na podlagi stanja kabla, prikazanega kot vrednost med 100% in 0%. Naprava podpira bakrene podatkovne povezave Ethernet v skladu s 100BASE-TX glede na IEEE 802.3 (s 100 Mbit/s) in je primerna na primer za aplikacije EtherCAT, EtherNET/IP in PROFINET.

Za kaj se uporablja ETHERLINE® GUARD?

Naprava je še posebej uporabna za podatkovne linije, ki so izpostavljene stalnim mehanskim "obremenitvam": to so premiki pri visokih hitrostih in pospeških, spreminjanje zaporedja gibanja, vrtenja z zelo velikimi aksialnimi koti zasuka, kratki časovni cikli in majhni radiji upogibanja. Uporablja se tudi v kritičnih procesih, ki bi v primeru zastoja povzročili visoke stroške izpada ali celo telesne poškodbe.

Kje in kako se je ETHERLINE® GUARD izkazal?

ETHERLINE® GUARD so potencialne stranke preizkusile v zgodnji fazi razvoja in optimizirale z dragocenimi povratnimi informacijami. Z uspešnim delom v pilotnih projektih na področju medicinske tehnike, proizvodnje avtomobilov in intralogistike ter v lastnem servisno-logističnem centru LAPP smo lahko še izboljšali funkcije in lastnosti izdelka.

Naprava za napovedno vzdrževanje

ETHERLINE® GUARD nenehno preverja stanje delovanja kabla in sproži alarm preden zmogljivost pade prenizko.

Vaše prednosti uporabe ETHERLINE® GUARD

1. Načrtujte najboljši čas za zamenjavo podatkovnega kabla
Naprava nenehno spremlja parametre pomembne za življenjsko dobo podatkovne povezave. Nenačrtovanim in dragim izpadom stroja se je tako mogoče izogniti. Omogoča vam, da vnaprej načrtujete potrebno vzdrževanje (npr. vzdrževanje in zamenjava ponoči, ob koncu tedna ali istočasno z vzdrževanjem drugih komponent).

2. Enostavna namestitev
ETHERLINE® GUARD je zasnovan za uporabo v krmilni omari. Preprosto priključite napravo na napajanje, priključite kable, zaženite s pritiskom na gumb in spremljanje se začne. Avtomatizirano in samoučeče se parametriranje se izvede v nekaj minutah z gumbom SET ali preko spletnega vmesnika.

3. Enostaven prikaz stanja kabla
Možnosti diagnoze in prilagoditev so namenoma narejene preproste: Če LED dioda za diagnozo neprekinjeno sveti zeleno, je stanje kabla v redu. Šele ko se spremeni barva ali začne utripati (luč utripa ali je trajno rdeča), je treba kabel preveriti ali zamenjati.

4. Dodana vrednost brez dodatnih vlaganj
Naprava se lahko uporablja tudi za spremljanje podatkovnih kablov, ki niso novi in so že nameščeni v sistem. Ne zahteva novih podatkovnih povezav ali sprememb v zasnovi kablov. Programska oprema prepozna namestitveno situacijo in samodejno začne učni proces.

5. Individualno nastavljiv prag sprožitve alarma
Sami se odločite, kdaj želite biti obveščeni o poslabšanju stanja prebranih senzorskih podatkov. Prag sprožitve alarma lahko nastavite med 99 in 21 odstotki (tovarniška nastavitev je na 80 odstotkov).

6. Komunikacija v oblaku
Zanesljiva IIoT komunikacija zahvaljujoč vmesniku MQTT: Ob vizualnem prikazu se lahko vzdrževalni podatki prenesejo v krmilnike višje ravni na več načinov: kot digitalni preklopni izhod, kot PWM moduliran signal, kot neprekinjena vrednost prek LAN in WiFi ali prek komunikacije v oblaku.

7. Edinstveno kompakten
Zahvaljujoč kompaktni zasnovi (36x49x76,5 mm) lahko napravo namestite v krmilno omaro in prihranite prostor.

8. Na voljo v dveh različicah
Različica žičnega LAN "PM03T" in brezžična različica WIFI "PM02TWA".

Kaj naredi rešitev LAPP posebno: Naprava se preprosto poveže s podatkovnim kablom sredi povezave, posebni senzorski elementi v kablu ali dodatna naprava na koncu povezave niso potrebni.

 

Dodatne informacije: Napovedno vzdrževanje

Osrednja tema digitalne transformacije je zbiranje strojnih podatkov: motorji, ventili in senzorji neodvisno poročajo o svojih delovnih stanjih. Ti podatki se beležijo, vrednotijo in analizirajo s pomočjo algoritmov (samoučeči se ali ne). Cilj je povečati učinkovitost sistema ali ustvariti sliko trenutnega stanja sistema, da bi v zgodnji fazi prepoznali neposredne okvare. Če se ti podatki ali procesi upravljajo prek oblaka, je celo možen globalni dostop do sistema. Razdalje že zdavnaj ne igrajo bistvene vloge – ker je vse povezano in digitalno. Strojegradnja in avtomobilska industrija s svojimi visoko avtomatiziranimi in časovno kritičnimi proizvodnimi procesi sta zainteresirani predvsem za pametni razvoj. V najslabšem primeru lahko okvara posamezne komponente tam ustavi celotno proizvodnjo in s tem povzroči ogromno finančno škodo.

Da bi minimizirali to tveganje, so v porastu sistemi za tako imenovano napovedno vzdrževanje, ki uporabniku ponujajo možnost beleženja in vrednotenja stanja vzdrževanja in delovanja katere koli komponente. Uporabnik naprave lahko tako pravočasno ugotovi kdaj bo odpoved komponente neizbežna in lahko tako zažene ustrezne vzdrževalne ukrepe, preden se naprava nenačrtovano zaustavi. To dejstvo ima pomembno vlogo, zlasti pri stroškovno intenzivnih aplikacijah ali varnostno kritičnih infrastrukturah. Trenutno se v takšnih sistemih običajno uporablja preventivni pristop, ki temelji na spremljanju stanja. To pomeni, da se obrabni deli zamenjajo v vnaprej določenih intervalih, ne glede na njihovo stanje ali preostalo življenjsko dobo.

S pomočjo napovednega vzdrževanja je mogoče natančno predvideti okvaro sistemske komponente. Ta pristop napovednega vzdrževanja zbira sistemske podatke kar med delovanjem in jih ciljno ovrednoti. Za optimizacijo stroškov in varnosti delovanja sistema se signal za vzdrževalni ukrep namreč ne sme prikazati ne prezgodaj (višji stroški) in ne prepozno (odpoved sistema).