Oblikovalsko razmišljanje pri LAPP

Razvijanje tega, kar trg dejansko potrebuje

Na stranko osredotočeno inoviranje – to je cilj pristopa oblikovalskega razmišljanja. Za vodilno podjetje na svetovnem trgu, kot je LAPP, je bistvenega pomena, da spodbuja razvoj, ki je tehnološko najnaprednejši in da nenehno dvomi vase in lastno inovacijsko delo. Zato je lansko leto vodji inovacij Freyi Stonawski hitro postalo jasno, da želi nadzirati projektno delo na temo oblikovalskega razmišljanja dualne študentke Luise Di Rosso. V intervjuju Di Rosso in Stonawski pojasnjujeta, kaj moderna fraza pomeni za družinsko podjetje s sedežem v Stuttgartu ter kakšne priložnosti in tveganja se lahko pojavijo.

LAPP in oblikovalsko razmisljanje 1

Kaj je oblikovalsko razmišljanje in zakaj je za LAPP to pomemba tema

Luisa Di Rosso: Oblikovalsko razmišljanje je metoda razvoja inovativnih izdelkov in storitev, ki dejansko ustrezajo potrebam izbrane ciljne skupine. To doseže s strukturiranim pristopom: Identificiranje resnične težave stranke, uporabo ustreznih ustvarjalnih metod ter razvijanjem oprijemljivih prototipov, ki jih potencialni uporabniki že v zgodnji fazi preizkusijo in ocenijo. Povratne informacije se uporabljajo za prilagajanje prototipov, dokler izdelek ne reši ugotovljene težave stranke. Interdisciplinarno delo pomaga, da lahko že na začetku upoštevamo čim več vidikov. Dobra učna kultura je prav tako zelo pomembna, saj če imate prototipe testirane zgodaj, tvegate tudi neuspeh. A to je bistveni predpogoj za uspeh na koncu.

Freya Stonawski, Global Innovation Manager pri LAPP

Freya Stonawski, Global Innovation Manager pri LAPP

Freya Stonawski: Oblikovalsko razmišljanje je za nas pomembno, ker je inoviranje globoko zasidrano v LAPP kulturi, kot ena od štirih temeljnih vrednot podjetja. Za nas šteje predvsem tisto, kar je na trgu dejansko zaželeno in zahtevano – to osredotočenost na kupce smo opredelili tudi kot ključni dejavnik uspeha v naši Strategiji 2027. Globalizacija in hitro naraščajoča pričakovanja trgov glede življenjskih ciklov izdelkov in individualizacije so vsekakor izzivi. Pri LAPP k temu pristopamo proaktivno s pristopi, kot sta "Innovation-for-Future" ali "Design Thinking".

Kako izvajati tak pristop v podjetju, kot je LAPP?

Freya Stonawski: Zame je pomembno poudariti, da oblikovalsko razmišljanje ni delavnica ali ustvarjalni trik. Na delavnici ali sestanku namreč ljudje pogosto rečejo: uporabimo oblikovalsko razmišljanje.

Ampak oblikovalskega razmišljanja ne gre kar uporabiti in nato kar opustiti. To je način razmišljanja in metodologija, ki ju uporabljamo za pristop k izzivom razvoja izdelkov in storitev. Zato je naš cilj temeljito integrirati razmišljanje, osredotočeno na kupca ali nasploh človeka, v vsakodnevno delo in zaposlenim redno ponujati platformo za interdisciplinarno delo, ki je predpogoj za oblikovalsko razmišljanje. To zahteva tudi drugačen način usposabljanja, zato trenutno tudi tukaj razvijamo nove koncepte. Tu je osrednjega pomena tudi vidik empatije, da razumemo potrebe in želje ljudi, za katere razvijamo naše izdelke in storitve.

Do katere stopnje je oblikovalsko razmišljanje že doseglo LAPP?

Luisa Di Rosso: Analiza tega je bila bistveni del mojega projektnega dela. LAPP je imel svoj prvi projekt oblikovalskega razmišljanja že leta 2017, sledilo jih je še več in od takrat se je metoda že razširila na določena področja. Udeleženci so prejeli pozitivne povratne informacije glede razmišljanja osredotočenega na stranko, kar kaže tudi na dodano vrednost oblikovalskega razmišljanja za podjetje LAPP. S procesom "Innovation-for-Future" ima LAPP tudi dobro platformo, kjer prav tako delamo po metodi oblikovalskega razmišljanja. Posledično se je razvila tudi agilna delovna kultura v podjetju LAPP.

LAPP in oblikovalsko razmisljanje 3

LAPP predstavlja svoje prototipe zainteresiranim partnerjem v futureLab-u na sejmih.

Kako točno se ta metoda osredotoča na kupce in njihove potrebe?

Freya Stonawski: Pogosto se začne s klasičnim iskanjem po internetu ali s pogovorom z drugimi zaposlenimi, ki imajo specifično znanje o ciljni skupini. To nam omogoča, da sestavimo mapo poročil o izkušnjah, fotografij, vtisov, oseb in drugih virov, ki nam dajejo prvi vtis o skupini strank. V pogovorih z ljudmi iz ciljne skupine zaposleni v prodaji, inovacijskem managementu, produktnem managementu ali logistiki pridobijo neposredno povratno informacijo o trenutnem projektu. Tudi tukaj je osrednja sestavina obisk pri strankah, saj ni nadomestila za osebni kontakt v živo. Druga možnost za nas je futureLab, kjer svoje prototipe predstavimo zainteresiranim na sejmu, da dobimo njihove povratne informacije. Na ta način je možno pridobiti udeležence tudi za pilotne projekte.

Je oblikovalsko razmišljanje pri LAPP že pripeljalo do specifičnih izdelkov?

Freya Stonawski: Da, metoda je imela osrednjo vlogo na primer pri razvoju ETHERLINE® GUARD, naprave za nadzor delovanja podatkovnih povezav. Koncept napovednega vzdrževanja smo predstavili v futureLabu na sejmu Hannover Messe 2019 v zgodnji fazi razvoja in pridobili povratne informacije. Te povratne informacije so bile osrednja referenčna točka za naše naslednje korake. Leta 2020 smo nato rešitev preizkusili v praksi v pilotnih projektih s tremi strankami iz sektorja medicinske tehnologije, avtomobilske industrije in intralogistike ter v servisno-logističnem centru LAPP v Ludwigsburgu. Naša razvojna ekipa je pridobila dragocene vpoglede, na primer, kako in zakaj pride do obrabe podatkovnih linij v resničnih aplikacijah ali da veliko naših strank želi žično rešitev namesto brezžične. Tako smo na trg pripeljali produkt, ki je bil že na začetku optimalno prilagojen dejanskim potrebam trga.

napovedno vzdrzevanje kablov LAPP 1

ETHERLINE® GUARD - inovativen LAPP projekt za nadzor delovanja kablov

Ali obstajajo ob prednostih oblikovalskega razmišljanja tudi tveganja?

Luisa Di Rosso: Obstaja veliko raziskav na to temo. Na splošno lahko rečemo, da ima ta inovativni pristop na začetku številne prednosti. Glavna prednost je, da zagotavlja na stranko osredotočen in interaktiven pristop, ki postavlja uporabnika v središče razvoja, rezultat pa so izdelki in storitve, ki so dejansko potrebni in zaželeni. Prav tako razbija silosno razmišljanje v podjetjih in prinaša več perspektiv v igro s sodelovanjem preko meja oddelkov in hierarhije ter starostnih skupin. Vendar pa predstavlja za številna podjetja izziv, predvsem zbrati dovolj poguma, da javno objavijo nedokončane prototipe. To pogosto zahteva spremembo miselnosti. Ob osredotočenosti na stranko je pomembno tudi, da ne izgubite izpred oči dobičkonosnosti in se spomnite, da obstajajo različne vrste strank – ne smete se osredotočati samo na eno in narediti svoje rešitve preveč specifične.

Freya Stonawski: To res morate upoštevati. Oblikovalsko razmišljanje je za nas tudi del cele vrste metodoloških orodij za inoviranje. In seveda morate pogledati tudi kompleksnost vprašanja, da lahko nato uporabite ustrezno metodo. Da pa bi lahko v prihodnosti optimalno izpolnili zahteve strank, preprosto potrebujete več in nove možnosti za spodbujanje inovacij. Pri LAPP spodbujamo vse, kar poganja naše inovacije. Oblikovalsko razmišljanje je del tega.


Najlepša hvala za vznemirljive vtise o oblikovalskem razmišljanju pri LAPP.

Video: ©LAPP: Vas zanima, kako deluje inoviranje pri LAPP?