Kabelske uvodnice - ni svinca, ni problema

Zaščita okolja in podnebja sta za Liso Schlingmann zelo pomembna. Produktni vodja za SKINTOP® pri LAPP temu posveča pozornost tudi pri svojem delu. Želi, da je s trajnostnimi vidiki usklajena tudi izdelava kabelskih uvodnic: »Naša naloga je, da upoštevamo celotno vrednostno verigo in ukrepamo. Če si v nekaj prepričan, moraš narediti prvi korak in ne samo čakati, da je nekaj prepovedano,« poudarja Lisa Schlingmann.

Začnite o jutri razmišljati že danes – bodite dobro opremljeni za prihodnost s SKINTOP® izdelki brez svinca

Kje je težava? Kabelske uvodnice iz medenine običajno vsebujejo tudi majhno količino svinca, ki izboljša njihovo obdelovalnost. Vendar pa svinec velja za zaskrbljujočo snov in bi ga lahko prej ali slej prepovedali. To določa evropska direktiva RoHS (Restriction of Hazardous Substances). Prav tako je svinec na seznamu kandidatov za "snovi, ki vzbujajo veliko skrb"  v uredbi o kemikalijah REACH in bi ga lahko kmalu prepovedali.

Kaj bi prepoved pomenila je razpravljala projektna skupina. Razvoj različice brez svinca je LAPP postavil pred velik izziv. Do zdaj so medeninastim izdelkom dodajali od dva do štiri odstotke svinca, za izboljšavo obdelovalnosti. Na primer, svinec v bakrovih zlitinah deluje kot lomilec odrezkov in mazivo. Zaradi manjše trdote materiala je kabelsko uvodnico mogoče hitreje in enostavneje obdelati.

Kabelske uvodnice brez svinca SKINTOP® in SKINDICHT®

Potrebna je bila alternativa: LAPP je v ta namen preučil različne zlitine brez svinca. To je vključevalo teste v proizvodnji za zagotovitev zanesljivosti procesa in ustreznosti orodij. Končno je bil ugotovljen material, ki daje zelo zadovoljive rezultate pri izdelavi spojev in matic za kabelske uvodnice. Kljub temu so bile potrebne zapletene prilagoditve procesa, za kar je bilo treba kupiti nova orodja. Prav tako je oteženo upravljanje materiala, še posebej upravljanje odrezkov, saj LAPP trenutno še vedno proizvaja obe različici – z in brez svinca.

Toda uspeh daje pogum. Tako laboratorij LAPP kot zunanji inštituti za testiranje so potrdili, da so lastnosti izdelkov, ki ne vsebujejo svinca, povsem primerljive s trenutnimi različicami. To velja za mehanske lastnosti, odpornost proti koroziji in EMC lastnosti. Različice brez svinca izpolnjujejo tudi zaščitni razred IP 68.

Za začetek so  v različici brez svinca na voljo najpogostejše kabelske uvodnice LAPP. Prvi izdelki vključujejo modela SKINTOP® MS-M in MS-SC-M ter protimatico SKINDICHT® SM-M. Vse te različice je mogoče takoj dobaviti v metričnih velikostih od M12 do M63. Druge skupine izdelkov se postopoma dopolnjujejo z različicami brez svinca.

Uporabnikom, ki še vedno uporabljajo svinčene kabelske uvodnice, ni treba skrbeti. Standardni medeninaste uvodnice iz LAPP so zaključene s plastjo niklja. To pomeni, da uporabnik ne pride v stik s samo medeninasto zlitino. Vijačne povezave prav tako ne pridejo v stik s pitno vodo. »Naše kabelske uvodnice, ki vsebujejo majhno količino svinca, ne predstavljajo tveganja za uporabnike. Še vedno pa je pomembno, da vplivamo na celoten materialni cikel in si prizadevamo zagotoviti, da bo svinec v prihodnosti mogoče odstraniti iz celotne vrednostne verige,« poudarja Lisa Schlingmann.

S to potezo se strinjajo tudi uporabniki. »V prvih nekaj tednih smo pogosto ugotovili, da je za naše stranke pomembno in da so čakale, da bo nekdo naredil prvi korak in končno predstavil različico brez svinca,« veselo pove Lisa Schlingmann.