Uporabljanje stavb in tovarn na način ohranjanja virov

Trajnostna uporaba stavb in tovarn

LAPPovo srce bije v naših zgradbah, tovarnah in v vseh zaposlenih tam. Tu živimo našo kulturo – družinsko, inovativno, uspešno, usmerjeno k strankam in z odgovornostjo za prihodnost. Iz tega izhaja tudi obveznost trajnostnega načrtovanja, gradnje in upravljanja stavb. Ta obveznost vključuje prepoznavanje največjih virov porabe energije in posledično optimizacijo porabe. Ob učinkoviti rabi virov imajo, za doseganje ekološkega ravnovesja stavb, pomemben vpliv tudi emisije škodljivih substanc. LAPP od leta 2019 v Nemčiji kupuje izključno 100-odstotno zeleno električno energijo - dopolnjeno z lastno fotovoltaiko in geotermalno energijo. Večina lokacij LAPP s pomembnimi proizvodnimi lokacijami ima certifikat ISO14001, postopoma pa temu sledijo tudi prodajna podjetja. 20 naših podjetij v regiji LA EMEA tesno sodeluje kot del matričnega certifikata ISO50001. Dosledno vodenje kakovosti v skladu z ISO9001 pa zagotavlja visoke LAPP standarde kakovosti, ki se osredotočajo predvsem na izdelke z visoko stopnjo zanesljivosti in vzdržljivosti.

 

Čemu smo zavezani iz vidika infrastrukture in proizvodnje

  • Nenehno zmanjševanje porabe električne energije v lastnih stavbah, kot tudi nakup zelene električne energije (trenutno predvsem v Nemčiji) in uporaba obnovljivih virov energije na naših lokacijah, za dovajanje električne energije v omrežje ali lastno rabo, odvisno od zakonskih zahtev.
  • Zmanjšanje proizvodnih odpadkov z optimizacijo procesov in integracijo konceptov recikliranja plastike in bakra neposredno v proizvodnji ali s tesnim partnerstvom s strokovnjaki za recikliranje.
  • Intenziven napredek k nevtralnosti CO2 v skladu s področji uporabe 1 in 2 Protokola o toplogrednih plinih, z obnovo stavb in koncepti integrirane rabe energije.

 

Primer: LAPP evropska centrala v Stuttgartu

V energetsko optimiziranem evropskem sedežu LAPP so na 9.000 kvadratnih metrih nastale nove pisarne, konferenčne sobe in razstavni prostor o zgodovini podjetja. Zahvaljujoč geotermalnemu ogrevanju v kombinaciji s fotovoltaiko in zelenimi strehami je tukaj kar 440 pisarniških delovnih mest, ki so CO2 optimizirana. Poudarek je na geotermalnem ogrevanju, ki ga s potrebno električno energijo oskrbuje fotovoltaični sistem. Poleg tega drugi dejavniki podpirajo ravnovesje CO2: avtomatske žaluzije, ki se odzivajo na sončno svetlobo, zagotavljajo temperature v notranjosti in zmanjšujejo uporabo klimatskih sistemov. Veliko število parkirnih mest za kolesa in polnilnih postaj za električna vozila spodbujajo okolju prijazno pot do delovnega mesta. Od avgusta 2021 ima naše podjetje tudi pečat »kolesarjem prijazen delodajalec«, nagrado ADFC.